Neden Kilo Alamıyorum?

zayiflik.png

Kilo almak istiyorsak önceliğimiz bağırsaklarımız...

Daha önce de değindiğimiz gibi bağırsak floramız sağlıklı değilse ya fazla kiloluyuz ya da fazla zayıfız demektir.

Bağırsak temizliği sonrası Probiyotik, Prebiyotik vb. destek ile bağırsak sağlığı geri kazanılmasında başarı sağlanınca sıra Karaciğer ve safra kesesine hakkettiği sağlık konforunu sunmaya gelir.


Bunlara paralel olarak beslenmemizde de dikkat etmemiz gereken hususlar olacak tabi. Doyurucu, sağlam bir kahvaltı metabolizmayı ve iştahı uyarır. Kahvaltılarda tahin ve pekmez tüketilmesi kan değerlerini düzenler, enerjimizi yükseltir. Ayrıca yemeklerde karbonhidratlardan çok proteinlere yönelmek ve ikisini bir arada almak faydalı olacaktır. proteinler kas kitlesinde artış yaparak sağlıklı kilo almayı sağlar. ( Kırmızı eti daha az miktarda tüketip, beyaz et, Balık, Yumurta vb. tüketimini arttırabiliriz)


Beslenme zincirimize ek olarak Omega3 alımı iştah açmada etkili olur. Vitamin değerlerimizi de ölçmeyi pas geçmeyelim. Eksik olan değerler kilo almayı da vermeyi de zorlaştıracaktır.

Yeterli miktarda karbonhidrat tüketmediğinizde vücudunuz enerji üretmek için protein stoklarınızı kullanmaya başlayacak, sonuç olarak kilo almanız güçleşecektir. Meyve ve sebzeler sağlıklı karbonhidrat kaynaklarıdır. Ayrıca makarna, kahverengi pirinç ve yulaf ezmesi de diğer önemli karbonhidrat içeren yiyeceklerdir. Nişastanın bol olduğu patates kilo aldırıcı besinler arasındadır, ama fazla tüketilmesi kabızlık tetikleyebilir.


Birde hızlı kilo alayım derken kalorisi yüksek sağlıksız gıdalar asitli içecekler, işlenmiş (rafine) et ve cips ürünleri tüketilmesi tartıda kilo artışını gösterecektir ama bu kas değil yağ artışı yani göbek ve devamında şeker hastalığına, insülin yüksekliğine v.b. rahatsızlıklara davetiye çıkarmış oluruz.


Ayrıca fazla kilo artışı diyabet, obezite, kardiyovasküler hastalıklar için risk faktörü olduğu gibi zayıflığın da Ülser, Tiroit bezinin fazla çalışması, immün sistem yetersizliği v.b enfeksiyonlar ile bağlantı sağlar.

Şunu da unutmayalım ki kilo almak, kilo vermekten daha çok sabır ister :)


YAPMAMIZ GEREKENLER!

1. Yemek saatlerini bir düzene oturtalım ve aynı saatlerde yemeye gayret edelim.

2. Sabahları mutlaka doyurucu bir kahvaltı yapalım. Kahvaltıda ekmek ve hamur harcı işi gıdaları azaltın ve peynir, yumurta, zeytin, yeşillik ve çerez tüketin.

3. Kahvaltınız da çay yerine süt yada meyve suyu için. Çay ile yemeklerin arasına en az 45 dk ara koymakta fayda var diyecem ama çay tiryakisi bir millet olarak bunu başaramıyoruz maalesef :)

4. Kahvaltı ve öğle yemeği arasını çok uzun tutmayın.

5. Doymak ve vücudun ihtiyaçlarını almak arasındaki farkı iyice kavramak lazım. Öğlen vücudunuzu besleyecek ve güçlendirecek yiyecekleri tercih edin. Ekmek, makarna, pilav ve tatlıdan uzak durmaya çalışın. 

6. Vücudunuzu ideal ölçülere taşıması için onu dolgunlaştıracak, yağ ve kas dokularını oluşturacak gıdaları sabah ve öğlen yemelisiniz. Akşam yedikleriniz bu işlemde kullanılamaz. En geç güneş batana kadar bu gıdaları yemiş olmalısınız.

8. Akşam üzeri hafif bir menü ya kahvaltılık veya yiyecek olan bir öğün daha yiyelim.

9. Akşam yatmadan önce gündüz yediklerinizin sindirimi ve vücudunuzun yapılanması için ne olursa olsun hafifçe bir egzersiz yapın veya hareketlilik gösterin.

10. Akşam güneş battıktan sonra meyve, çerez yahut salata türü yiyecekleri yemeyin.

11. Gece erken uyuyup vücudunuzun yapılanması için lüzumlu olan hormon üretimine olanak sağlayın. Saat 22:30 / 23:00 gibi yatmış olmaya gayret edilmesi gerektiğini hepimiz bisekte çok azımız buna riayet etmekte.

10. Tatlı isteği azaldıysa, aralarda acıkmıyor ve kendinizi enerjik hissediyorsanız; kesinlikle her çocuğun büyüdüğü şeklinde siz de kilo alarak ideal beden ölçülerine ulaşmaya başladınız anlamına gelir.

Abdulcelil


Kilo problemleriniz mi var?

Hedefinize ulaşmak için geri dönüşü olmadan kararlı ve kurallara harfiyen uyacak kadar fedakarlık yaparım diyorsanız iletişim formu için TIKLAYIN